Ga naar de inhoud

Daphne – Praktijkbegeleider (PB’er) bij het Tergooi MC

Daphne werkt twee dagen per week als praktijkbegeleider (PB’er) en één dag per week als OA op de OK bij het Tergooi MC in Hilversum.

Daphne vindt het belangrijk om te blijven werken als operatieassistent op de operatiekamer. Zo behoudt ze het gevoel voor de werkzaamheden en de werkomgeving van een operatieassistent. Ook blijft ze op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied. Maar misschien wel de belangrijkste reden is dat Daphne het ontzettend leuk vindt om studenten (praktische) vaardigheden aan te leren op de operatiekamer.

Sommige studenten vinden het, vooral in het begin, spannend om met de praktijkbegeleider samen te werken op de operatiekamer.

Dat is nergens voor nodig vertelt Daphne: “Uiteindelijk bepaal ik niet alleen of een student het diploma operatieassistent behaalt. Dat is vooral de taak van de werkbegeleiders. Zij beoordelen of een student over voldoende kennis, kunde en vaardigheden beschikt in de praktijk.”

Diversiteit aan taken

Als praktijkbegeleider richt Daphne zich vooral op het creëren van de juiste randvoorwaarden voor een soepel verloop van de opleiding voor studenten. Het leuke hieraan is dat je een student vanaf het begin tot (hopelijk) het einde begeleidt. Dit vergt veel organisatie. Daphne fungeert hierbij als de verbindende schakel tussen de student, de OK, en de opleidingsinstelling.

Daphne heeft als praktijkopleider een diversiteit aan taken. Tijdens de opleiding lopen studenten stage op verschillende afdelingen, zoals de spoedeisende hulp, de verpleegafdeling, de radiologie en andere afdelingen. Daphne stelt bijvoorbeeld de roosters op in overleg met de contactpersonen van deze afdelingen.
Daarnaast maakt Daphne een schoolplanning waarin lesweken en toetsmomenten worden vastgelegd. Dit communiceert zij met een collega die verantwoordelijk is voor de roosterplanning van het operatiecomplex.

Het opstellen van deze planningen is soms behoorlijk uitdagend. Twee keer per jaar beginnen er nieuwe studenten, ieder met een eigen leertraject. Sommige studenten vorderen sneller, terwijl anderen meer tijd nodig hebben. Daphne zorgt ervoor dat de planning voor elke student klopt.

Sollicitatieprocedure

Naast het opstellen van roosters, neemt Daphne regelmatig deel aan overleggen. Ze organiseert bijvoorbeeld de vergaderingen met werkbegeleiders. Ook is Daphne aanwezig bij de voortgangsgesprekken en beoordelingsmomenten van studenten.
Buiten de afdeling heeft Daphne vier keer per jaar overleg met alle praktijkbegeleiders van Tergooi MC. Tijdens deze bijeenkomsten denkt ze mee over diverse ziekenhuisbrede plannen en het beleid met betrekking tot praktijkbegeleiding in het Tergooi MC.

Samen met enkele collega’s is Daphne verantwoordelijk voor het sollicitatietraject van (potentiële) nieuwe studenten. Het beoordelen van sollicitatiebrieven, het organiseren van kennismakingsmomenten en het voeren van sollicitatiegesprekken behoren tot de taken van een praktijkbegeleider.

Scholing en het geven van presentaties behoren ook tot haar takenpakket. Samen met een collega van het leerhuis van Tergooi verzorgt zij opleidingssessies voor werkbegeleiders, zodat zij hun taak optimaal kunnen vervullen. Daarnaast bezoekt Daphne (middelbare) scholen om het beroep van operatieassistent onder de aandacht te brengen.

Stage middelbare school

Hoe is dat eigenlijk bij jou begonnen Daphne, het idee om als operatieassistent te gaan werken?

“Toen ik jonger was, gingen we vaak op vakantie naar de camping. Op de camping stonden ook de ouders van een operatieassistent (nu mijn collega). Ik was destijds 14 jaar oud en moest voor mijn middelbare school een stage lopen en een interview afnemen.

Dankzij haar kreeg ik de gelegenheid om een dag mee te lopen op de operatiekamer. Die ervaring kan ik mij nog goed herinneren. Het operatieprogramma omvatte onder andere liesbreukoperaties. In de middag stond er ook een amputatie op de planning. Toen vonden ze het echter beter dat ik naar huis ging. Dat vonden ze wat heftig voor een 14-jarige.Vanaf dat moment was Daphne overtuigd: dit werk wilde ze gaan doen. Het werk leek haar erg interessant en uitdagend. Bovendien had Daphne geen idee wat ze anders zou willen doen.

Daphne kiest haar vakkenpakket zorgvuldig, zodat ze voldoet aan de aanvullende vooropleidingseisen van Tergooi MC voor de opleidingsplek tot operatieassistent. Naast minimaal een HAVO- of MBO 4-niveau vereist het Tergooi MC bijvoorbeeld een exacte vakkenpakket. (Let op: deze vooropleidingseisen kunnen per ziekenhuis verschillen.)

Op haar zestiende wordt Daphne aangenomen. Een paar maanden later, als ze zeventien is, begint ze met de opleiding tot operatieassistent. Dat was in het begin behoorlijk uitdagend. Na een werkdag van 8 à 9 uur moest Daphne de operaties voorbereiden voor de volgende dag, huiswerk maken voor school en/of leren voor toetsen. “Ik herinner me nog goed dat ik school ineens als heel relaxed vond.”

Eigenwijze student

Na het afronden van haar opleiding werd Daphne meteen vakoudste van de gynaecologie. Met de kennis die ze nu heeft, zou ze niet meer direct na haar opleiding starten als vakoudste.
Op dat moment was Daphne net 19 jaar oud. Als vakoudste moest ze studenten begeleiden die ouder waren dan zijzelf. Bovendien had ze “het genoegen” om te beginnen met een nogal eigenwijze student. Bij iedere handeling stelde hij vragen over waarom iets op een bepaalde manier werd gedaan. Dan moet je echt wel weten waar je mee bezig bent! In het vak van operatieassistent is dit absoluut cruciaal. Het is niet genoeg om alleen de stappen van een operatie te kennen; je moet ook begrijpen waarom je bepaalde handelingen uitvoert. Zolang een operatie volgens de standaardprocedure verloopt, kun je soms wegkomen met het kennen van de stappen. Maar zodra een operatie anders verloopt, is het heel handig dat je in staat bent om mee te denken en oplossingen te bieden.

Rode draad

Het begeleiden van studenten blijft een rode draad in Daphne haar carrière. Een aantal jaar later ontstond er een vacature voor praktijkbegeleider. Aan Daphne werd gevraagd of zij het takenpakket behorende bij een praktijkbegeleider wilde aannemen tot haar nieuwe functie. Hierop heeft zij zonder aarzeling: “ja, ik wil” gezegd.
Enkele jaren later zijn er, onder Daphne haar hoede, vele studenten opgegroeid tot professionele operatieassistenten! Als het aan Daphne ligt zullen er ook nog velen volgen…

Deel dit interview:

Lees ook de andere interviews!