Het ziet er heel anders uit dan je van een ziekenhuis zou verwachten. In plaats van de typische klinisch witte ruimtes is er juist veel kleur. Bovendien hebben de afdelingen speelse namen gekregen. Het restaurant heet bijvoorbeeld ‘Toverstaf’ en de verpleegafdelingen zijn vernoemd naar dieren, zoals ‘Schildpad’ en ‘Leeuw’. Zelfs het operatiecomplex heeft een bijzondere naam: ‘Dromedaris’.
Demi werkt als operatieassistent in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. Haar interesse voor operaties van kinderen ontstond toen ze nog in algemene ziekenhuizen werkte. Via haar voorgaande werkgever kreeg zij de mogelijkheid om te werken in een kinderziekenhuis. Dit beviel haar zo goed dat ze inmiddels een vaste dienstbetrekking heeft in het WKZ.

Teamwork
Het zal duidelijk zijn dat je affiniteit met kinderen moet hebben als je in een kinderziekenhuis wilt werken. Daarnaast is geduld volgens Demi een essentiële eigenschap voor een operatieassistent in een kinderziekenhuis. Het voorbereiden en onder narcose brengen van een baby kan bijvoorbeeld meer tijd in beslag nemen dan bij een volwassene.
Het werken in een kinderziekenhuis vereist ook een hechte samenwerking met andere disciplines, zoals de anesthesie. “Een kind kan snel achteruitgaan. Mocht dit gebeuren, dan staan wij als operatieassistenten klaar om de anesthesie te ondersteunen,” vertelt Demi.
In het WKZ worden kinderen geopereerd vanaf hun eerste levensdag tot en met zeventienjarige leeftijd. Naast kinderchirurgie biedt het WKZ ook geboortezorg. Er worden regelmatig patiënten behandeld met bijzondere zwangerschappen, zoals meerlingen of vroeggeboorten. Het ziekenhuis beschikt namelijk over een intensive care dat speciaal is ingericht voor pasgeborenen.
Bijzondere operaties
Met een diploma als operatieassistent kun je werken in een kinderziekenhuis. De inwerkperiode voor nieuwe medewerkers kan wat langer duren. Demi had bijvoorbeeld een inwerkperiode van twee maanden. Tijdens deze periode maakte zij kennis met voor haar nieuwe operaties, zoals hersenchirurgie en scolioseoperaties. “Daarnaast zijn er operaties die je bij volwassenen niet tegenkomt. Vaak zijn dit operaties gericht op het corrigeren van aangeboren afwijkingen,” vertelt ze. Een voorbeeld hiervan is de correctie van een foutieve aanleg van de urinebuis (hypospadie) bij jongens. De uitmonding van de plasbuis zit dan op een andere locatie, zoals bijvoorbeeld bij de balzak.
Mede dankzij de uitgebreide inwerkperiode is Demi allround inzetbaar. Enkel bij de cardiothoracale chirurgie is een gespecialiseerd team van instrumenterende operatieassistenten. Demi kan bij deze operaties wel als omloop ingezet worden.
Sinds enige tijd is Demi specialismedeskundige van de neurochirurgie. In deze rol is ze betrokken bij uiteenlopende hersenoperaties, zoals craniotomieën, epilepsiechirurgie en hersenbiopten. Hoewel Demi specialismedeskundige van de neurochirurgie is, werkt zij ook vaak bij andere specialismen.
Demi wordt bijvoorbeeld regelmatig ingeroosterd bij orthopedische ingrepen waaronder scoliosechirurgie. Nog niet zo lang geleden werd de vijfdelige podcastserie genaamd: “Operatie geslaagd” opgenomen in het WKZ. Tijdens deze podcastserie wordt Wessel, die een spierziekte heeft, gevolgd. Hij moet een operatie ondergaan vanwege een scoliose. In de derde aflevering vertelt Demi over haar werk als operatieassistent. Klik hier om de aflevering genaamd “de dirigent van de OK” te beluisteren.
Anekdotes over haar werk als operatieassistent heeft Demi voldoende. Ze vertelt enthousiast over een recente operatie waarbij ze aanwezig was. Het betrof een kindje met een gat in de luchtpijp. Tijdens de ingreep werd het gat van de luchtpijp gehecht. Om de luchtpijp te beschermen en vernauwing te voorkomen werd een stukje lichaamseigen kraakbeen, van een rib van het kindje, tegen de luchtpijp geplaatst.
Indrukwekkende gebeurtenissen
In Nederland is de zorg voor kinderen met kanker gecentraliseerd in één ziekenhuis: het Prinses Máxima Centrum (PMC). Het WKZ heeft een bijzondere samenwerking met het PMC. Dit ziekenhuis is via een loopbrug verbonden met het WKZ. Omdat het PMC geen eigen operatiecomplex heeft, maken ze gebruik van het operatiecomplex inclusief personeel van het WKZ. Hierdoor werkt Demi regelmatig met chirurgen gespecialiseerd in de behandeling van kanker bij kinderen.
Demi vertelt over de meest indrukwekkende operatie die zij heeft meegemaakt. Tijdens een operatie werd een tumor uit het bovenbeen van een kind verwijderd. Tijdens deze operatie werd gelijk een reconstructie uitgevoerd. Er werd een heupprothese geplaatst in een bot van een donor. De voorbereidingen en plaatsing van de heupprothese vonden plaats buiten het lichaam van het kind. Hierna werd het bot van de donor inclusief de heupprothese in het lichaam geplaatst. Dit werd vastgezet met een philos-plaat aan het overgebleven gezonde deel van het bovenbeen. Het geheel functioneerde hierdoor weer als een heupgewricht.

Toen Demi in een algemeen ziekenhuis werkte, maakte ze ook regelmatig situaties mee die indruk op haar maakte. Hoewel deze gebeurtenissen haar bijbleven, kan ze zich de namen van de patiënten niet herinneren. Dit is anders in het kinderziekenhuis, waar ze zonder moeite een lange lijst met voornamen kan opnoemen van kinderen wiens operaties of situaties haar hebben geraakt.
RTL 4 programma “het kinderziekenhuis”
De meest aangrijpende situatie die Demi heeft meegemaakt in het kinderziekenhuis, was een scolioseoperatie waarbij een patiënt een dwarslaesie opliep. Dit incident had een grote impact op het hele behandelteam.
Extra bijzonder aan deze situatie was dat de patiënt werd gevolgd voor het RTL-programma “Het Kinderziekenhuis.”
Normaal gesproken is het contact van operatieassistenten met patiënten beperkt en krijgen ze zelden te zien hoe een operatie iemands leven positief (of negatief) beïnvloedt. In dit geval zag Demi op televisie de gevolgen voor de patiënt en zijn familie. Vooral het verhaal van het broertje, die duidelijk maakte dat samen buiten spelen niet meer zo gemakkelijk gaat, heeft indruk gemaakt op Demi.
(Spoed)operaties

Demi werkt volgens een rooster met dag-, avond- en nachtdiensten. Tijdens de avond- en nachtdiensten voert ze verschillende spoedingrepen uit, variërend van geboortezorg en spoedoperaties van het Prinses Máxima Centrum tot het behandelen van kinderen die iets hebben ingeslikt dat in hun luchtpijp is blijven steken. Vooral de onvoorspelbaarheid en het niet weten wat de volgende ingreep zal zijn, vindt Demi interessant. Het ene moment zit je rustig met collega’s te praten, het volgende moment is het ‘alle hens aan dek’ om het leven van een kind te redden.
“Kinderen hebben vaak nog zo’n lang leven voor zich” zegt Demi. “Het is een mooie
gedachte dat ik, als operatieassistent, hopelijk op een positieve manier kan
bijdragen aan de toekomst van een kind.”
Deel dit interview:
Lees ook de andere interviews!